روش های آبیاری مختلفی برای آبیاری گیاهان (باتوجه به پیشرفت و توسعه علم کشاورزی) در بازار وجود دارد. اینکه کدام یک از این سیستمهای آبیاری برای باغ و مزرعه مناسب است بستگی به عوامل مختلفی دارد. در واقع مواردی مانند نوع گیاه، شرایط اقلیمی، شیب و مساحت زمین، بافت خاک، بودجه اولیه، نحوهی تامین آب و حجم مخزن در انتخاب نوع سیستم آبیاری دخیل هستند. در ادامه دکتر پلنت هر یک از این سیستمهای آبیاری را به شما معرفی خواهیم کرد.
هنگامی که آب از سطح زمین و بدون استفاده از لوله به سمت گیاه هدایت میشود به آن آبیاری سطحی میگویند. سیستمهای آبیاری سطحی انواع مختلفی دارد که شامل: حوضچه ای، شیاری و جوی و پشتهای است. در این سیستم آب از طریق ایجاد حوضچهها و نوارها به پای محصول میرسد و با غرقاب کردن زمین محصول را سیراب میکنند. این روش بسیار ارزان است و تقریبا هزینهای ندارد. اما در این روش آب به صورت یکنواخت در سطح زمین پخش نمیشود.
یکی از روش های آبیاری، آبیاری بارانی است. این سیستم برای عملیات کشاورزی در مقیاس بزرگ مناسب است. این روش در واقع شامل مجموعهای لوله ها و نازلهای آبپاش است که آب را اغلب به صورت بارانی بین محصولات پخش و توزیع میکند. در این سیستم آب توسط یک پمپ بسیار قوی از مخزن اصلی خارج شده و به سمت نازها هدایت و با فشار از خروجی نازل به صورت قطرات باران خارج میشود.
یکی دیگر از روش های آبیاری، آبیاری تحت فشار است. در این روش آبیاری آب مستقیما در اختیار ریشه قرار میگیرد. در نتیجه راندمان گیاه را افزایش داده و از هدر رفت آب جلوگیری میکند. آبیاری قطرهای شامل لولههای پلاستیکی و نازلهای قطره چکانی است که آب را با سرعت بسیار کم (2 تا 25 لیتر در ساعت) و مستقیم به پایه ریشه گیاه منتقل میکند.
نوینترین سیستم آبیاری موجود، آبیاری زیرسطحی است. در این روش از لولهها یا نوارهای استفاده شده که مستقیم در کنار ریشهی گیاه در خاک قرار میگیرند. در این روش در هنگام آبیاری آب و کود مستقیما در اختیار ریشههای مویین قرار میگیرد. در این روش به دلیل اینکه آب و هوا بهخوبی به ریشهی گیاه میرسد گیاه رشد مناسبی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان آبیاری درختان