علت سوختگی برگ درخت در فصل تابستان یکی از سوالاتی است که برای باغداران ایجاد میشود. سوختگی برگ درختان ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی رخ دهد. در این بین آفتاب سوختگی از همه شایعتر است. خسارت به درخت در اثر تابش نور خورشید را آفتاب سوختگی میگویند. آفتاب سوختگی از جمله علائم بسیار پرتکرار به خصوص در ماههای گرم سال میباشد. این بیماری فیزیولوژیک بعضاٌ با بیماریهای ویروسی و باکتریایی اشتباه گرفته میشود چون علائم تقریبا یکسانی دارند. اما توجه داشته باشید که آفتاب سوختگی در گرمای شدید و تابش مستقیم آفتاب و زمانی که تبخیر و تعرق زیاد باشد اتفاق میافتد. سوختگی برگ از جمله اقدامات فیزیولوژیکی گیاه می باشد و به نوعی پاسخ گیاه به آب و هوای گرم و خشک منطقه محسوب میشود.
همانطور که اشاره شد اصلیترین علت سوختگی برگ درخت نور خورشید است. در واقع درخت آب را از ریشه جذب میکند سپس آب از طریق آوندهای آبکش از ریشه به سمت شاخهها و برگها میرساند. هر عاملی که موجب تداخل در این سیستم شود سوختگی برگها را در پیش دارد. همچنین، زمانی که عواملی مانند تنش و یا تبخیر بیش از اندازه آب از سطح برگها و بادهای گرم و خشک رخ دهد، موجب سوختگی برگ درختان و گیاهان میشود. در ادامه مواردی که باعث سوختگی حاشیه یا نوک برگها میشوند را باهم بررسی میکنیم.
آفتاب سوختگی در باغات میوه برروی درختانی از جمله سیب، گلابی، به، انار، بادام، پسته و همچنین گل و گیاههای علفی و زینتی بسیار شایع است. این علائم در همهی گیاهان و درختان معمولا مشترک است. علائم آفتاب سوختگی به شکل زردی و پژمردگی و قهوهای شدن حاشیه برگها دیده میشود. در درختان میوه علاوه بر علائم گفته شده، کوچک ماندن میوهها نیز رخ میدهد. پوست تنه و شاخهی درختان در صورت آفتاب شدید به صورت ورقه ورقهی نازک شده و کنده میشود. اگر این عارضه در شاخه و تنه پیشروی کند، در صورت خشکیدگی کامل پوست حمله آفات چوبخوار را به همراه خواهد داشت.
راه مشخص و دقیقی برای مبارزه با آفتاب سوختگی (زرد شدن برگ درختان) وجود ندارد، زیرا همانطور که توضیح داده شد، آفتاب سوختگی یک عارضه فیزیولوژیکی است و عامل باکتریایی، قارچی و یا ویروسی ندارد. اما با اقدامات پیشگیرانه میتوان از پیشرفت آفتاب سوختگی جلوگیری کرد و یا شدت آنرا به حداقل رساند به عنوان مثال: